Historien min: Tre medisinske spesialiseringer, professor, æresdoktorgrad og nå “medisinsk alternativ medisin” - Dr. Med. Jan Baak AS

Historien min: Tre medisinske spesialiseringer, professor, æresdoktorgrad og nå “medisinsk alternativ medisin”

Min historie: Tre medisinske spesialiseringer, professor, æresdoktorgrad og nå “alternativ medisin

Prof. Dr. Jan Baak

Jeg er lege med 3 medisinske spesialiseringer, doktorgradsarbeid, professor på 4 forskjellige universiteter, 463 vitenskapelige publikasjoner og har derfor veldig lang og sterk vitenskapelig bakgrunn. Flere av mine tidligere elever har blitt professorer.

Men etter at jeg begynte som privatpraktiserende lege hos legepraksis Dr. Jan Baak, ble jeg sjokkert. De fleste tror nå at jeg driver med alternativ medisin og «noe med nåler»! Mange mennesker assosierer dette med kvakksalveri! På tross alle mine medisinske spesialiseringer, at jeg er professor (siden 1984), har mottatt mange internasjonale ærespriser innen forskning og har fulgt vitenskapelig-bevis-basert medisin hele livet!

Hvorfor da plutselig «alternativ» lege?
Skal jeg stoppe med min praksis?
Nei!
For de som ønsker å gå dypere, skal jeg skrive min historie.

Min historie

På Sorghvliet gymnasium i Haag, Nederland, var jeg absolutt ikke interessert i klassiske språk som latin, gresk og lignende. Jeg var mer interessert i mopeden min, spille gitar, fotball og feste.

Dette endret seg radikalt i oktober, i sjette klasse. Bestefar ble syk (kreft) og døde 4 uker senere. Den første personen jeg kjente godt, som gikk bort. Det var et slag for meg. Jeg bestemte meg for å bekjempe kreft. Året etter, i april, ble mor syk. Hun døde etter 8 måneder med leukemi (blodkreft).

Å studere medisin (VUMC, Amsterdam, Nederland), å bli lege, hjelpe pasienter, gjøre vitenskapelig forskning og oppfinne kreftmedisiner, ble et kall, og er det fortsatt. Jeg leste hver bok om kreft i biblioteket, fikk litt mer kunnskap enn andre studenter og fikk derfor snart (jeg var 21) forskningsjobb på patologiavdelingen ved universitetssykehuset. Etter 4 år besto jeg doktorgradseksamen (PhD). Legeeksamen (inklusivt allmennmedisinsertifikat) 2 måneder senere, gikk også bra.

Jeg kunne da umiddelbart begynne som allmennmedisinspesialistlege og det gjorte jeg, på kveldene og i helgene. Om dagen gjorde jeg kreftforskning pga. personlig stipendiat av den nederlandske kreftforening, og spesialisering i klinisk patologi. Jeg ble registrert som klinisk patolog i 1980 og ble professor i patologi i 1984. Jeg har derfor forsket mye, veiledet 43 doktorgradsstudenter, skrevet mer enn 460 publikasjoner og 3 bøker. Derfor fikk jeg æresdoktorgrad av universitet i Antwerpen, Belgia i 2000, ble langvarig gjesteprofessor ved Harvard Medical School Boston, MA, USA i 2000. I 1994 ble jeg æresmedlem av den International Academy of Cytology, i 1995 Fellow av den Royal College of Pathology of the UK and Ireland og i 2008 æresmedlem av den Indian College of Pathologists.

De viktigste funnene etter 46 år:

  • Veksthastighet er den viktigste årsaken som bestemmer sannsynlighet for overlevelse ved brystkreft;
  • Kvantitative molekylære egenskaper bestemmer forløpet av (pre)kreft av livmorslimhinne (dette ble en del av den siste Verdens Helse Organisasjon-klassifiseringen (i 2014),
  • Kinesiske urtemedisiner forbedrer livskvaliteten og prognosen ved metastatisk lungekreft.
  • Men det viktigste kom i 2003: hvorfor er veksthastigheten så avgjørende for pasienter med brystkreft? Hva var den dypere underliggende årsaken?

Selvfølgelig: Genetiske mutasjoner. Men kunne ernæring også være viktig? Jeg ble sjokkert av tanken! Likevel dvelte tanken i årene 2005-2008: Sukker? Karbohydrater? Insulin? Metabolsk syndrom (forstadiet av sukkersyke)? I ettertid fant jeg ut at Otto Warburg hadde funnet ut av dette 80 år tidligere. I 2007 ble det også funnet ut at minst 5 timer fysisk aktivitet reduserte frekvensen av brystkreft enormt. Brystkreft er også dobbelt så vanlig hos pasienter med diabetes. Se bloggen min: Sukker og kreft, hvordan denne historien endte i 2020.

Tidlig i 2007 fant toppvitenskapelige forskere i Houston at akupunktur i stor grad forbedrer tørr munnsyndrom hos bestrålte munnkreftpasienter! Det kan ikke være sant! Akupunktur, kinesiske urter, det er rent kvakksalveri, det vet alle leger! Men WOOW: nesten alle berømte store amerikanske kreftsykehus har store avdelinger for tradisjonell kinesisk medisin med veldig god vitenskapelig forskning!

Kosthold og kinesisk medisin

2007 ble et sjokkerende år.
Først i april 2007 på den store europeiske kreftkongressen i Budapest. Jeg holdt foredrag om veksthastighet hos pasienter med brystkreft. To tyske forskere sa «Sukker kan forklare dine funn!» Dette var helt nytt for meg.
Andre sjokk, juli-desember 2007: En brystkreftpasient med mange metastaser som var dømt til å dø innen om 6-9 måneder, som reagerte veldig bra etter at hun endret til en aktiv livstil og kostholdsforandring uten sukker og andre karbohydrater.

Sjokk nummer 3 kom i oktober 2007, da jeg lærte om den enorme økningen i brystkreft i Kina etter 1990 (se bloggen Kreft i Kina).

Da jeg i 2008 fikk muligheten til å forske på brystkreft i det gigantiske, ultramoderne toppkreftsykehuset i Shanghai (Fudan University Shanghai Cancer Center), kombinerte jeg det med studie i grunnleggende og avansert akupunktur (Shanghai universitet for tradisjonell kinesisk Medisin). Og begynte å gjøre vitenskapelig forskning i TKM (tradisjonell kinesisk medisin) selv. (Se Blogg Lungekreft og TKM; og Blogg Hudtemperatur og brystkreft).

I oktober 2008 begynte jeg å behandle pasienter med akupunktur. Jeg var rett og slett forbauset av effekten av mine akupunkturbehandlinger. For eksempel, mannen på 38, med fryktelige knesmerter som han hadde hatt i flere dager. Innen 5 minutter etter MIN behandling var alt borte! Også stort inntrykk gjorde effekten av behandlingen på en 28 år gamle kvinne. Hun hadde vært nesten helt døv fra Streptomycin i 13 år. Da hun kom første gang, utførte vi hørselstest med audiogram hvor hun var på 4%. Men etter daglig akupunkturbehandling i 8 uker, kunne hun plutselig høre veldig bra igjen (og audiogram beviste dette: hørselen var nesten helt normal!) Også veldig imponerende var historien om en 52 år gammel TKM-lege. Nitten år tidligere hadde han fått diagnose lungekreft med metastaser i skjelettet. Han hadde bare brukt TKM urteterapi, ingen cellegift og/eller strålebehandling. Allikevel klarte han å overleve i nitten år, han lever fortsatt, har god helse og jobber som TKM-spesialist på et kjent sykehus i Beijing, Kina.

Jeg visste godt hva konsekvensene ville være av å gjennomføre medisinsk opplæringen i TKM for leger ved Teknisk Universitet i München (Tysklands beste universitet) i 2012. Jeg visste hvordan andre leger ville reagere, for jeg pleide å snakke veldig negativt om slike leger selv, frem til 2007. “Han driver kvakksalveri nå, enda en pengegryter”. La meg si deg: Jeg tjener ikke 10% av det jeg pleide å tjene på sykehuset. Og av det veldig dyre lånet til TKM-studien i München, er ikke en eneste euro nedbetalt.

Hjelper TKM alltid? Nei, men ofte. Ellers hadde jeg stoppet og begynt å gjøre “normal” patologiforskning igjen.
Er det bevis for at TKM hjelper? Ja, veldig mange!

Alternativ lege? Jeg jobber etter Vitenskapelig bevis Basert Medisin (VBM) («Evidence-Base Medicine = EBM»). Så jeg bruker ikke uprøvde behandlingsformer.
Hvis du vil kalle kombinasjonen av ren vestlig medisin og VBM tradisjonell kinesisk medisin for “alternativ”, er det din demokratiske rett.

Men uprøvd: Nei, det stemmer ikke!

Spørsmål til deg:

  • Har du som lege noen gang analysert den terapeutiske effekten av dine egne behandlinger?
  • Hvilket vitenskapelig grunnlag står du på?
  • Hvor mye trening har du?
  • Hvor mye tjener du?
  • Kan du fortsatt spørre meg om TKM og hva som driver meg?

Hva kan jeg gjøre for deg?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

KontaktGjør en avtale