Ofte stilte spørsmål - Dr. Med. Jan Baak AS

Ofte stilte spørsmål

Tradisjonell kinesisk medisin passer for behandling av nesten alle helseplager/sykdommer, både akutte og kroniske tilstander.

Her finner du en oversikt over de forskjellige forholdene.

Er tilstanden din ikke oppført, eller har du et annet spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss!

Gjør du bare tradisjonell kinesisk medisin (TKM)?

Nei, definitivt ikke! Vestlig medisin har gitt oss så mye godt de siste 100 årene. Tenk på hvor mye det har hjulpet mot mange sykdommer som infeksjonssykdommer, kardiologi, kreft, barnesykdommer og mange andre.

Jeg er først og fremst en “vestlig medisinsk” lege-spesialist (allmennlege og klinisk patolog), og dessuten veldig fokusert på vitenskapelige bevis.

Når pasienter kommer med helseplager/sykdommer, begynner jeg alltid med vestlig medisin.

Som erfaren lege sjekker jeg nøye og grundig alle plager. Men også alle organsystemer i kroppen, slik hver lege burde gjøre. Første gang gjør jeg dessuten ofte laboratorietester (blod, urin, radiologi osv.).

Men det er også sykdommer, som ikke kan (ordentlig) behandles og kureres med vestlig medisin.

TKM kan ofte hjelpe veldig bra der. Det er jo mye og veldig lang erfaring med TKM. Mye lengre enn med vestlig medisin.

Men også med TKM, vil jeg ha så mye som mulig vitenskapelige bevis.

Ta COVID-19 som eksempel. Sykdommen var ikke kjent i desember 2019, da den begynte i Wuhan, Kina. Den kinesiske regjeringen anbefalte TKM urtemedisin LHQW i januar 2020. Denne anbefalingen var basert på erfaringen fra mange leger med lignende virusinfeksjoner (SARS, MERS). Så det var noen bevis på at LHQW hjalp mot andre virussykdommer. Men ekte vitenskapelig bevis av prospektiv randomisert studie, at LHQW virkelig hjalp mot COVID-19, kom ikke før juni 2020. Og nøyaktig hvordan LHQW fungerte, ikke før i september 2020 (se bloggen min om COVID-19). På grunn av erfaring med andre lignende virussykdommer, har jeg brukt LHQW helt fra 13. mars.

Et annet eksempel. Med metastatisk (spredt) kreft (lunge, tarm, bryst osv.) er det mye bevis for at cellegift bidrar til å forlenge livet, men med alvorlige bivirkninger. På lik linje er det også bevis for at behandling med TKM urteterapi hjelper, men nesten uten bivirkninger. Men den beste behandlingskombinasjonen er cellegift kombinert med TKM urteterapi. Prognosen blir mye bedre, og bivirkninger er langt færre. Jeg skulle gjerne ha bevis fra prospektive europeiske randomiserte studier. Men tross av mange forsøk, blir en slik best mulig studie ikke akseptert, på grunn av negativ-kritisk holdning hos mange lungespesialister og onkologer. Da måtte jeg velge å stole på 2 kinesiske studier og 1 amerikansk studie. Etter min erfaring har pasienter med spredt lunge og tykktarm kreft, reagert påfallende bra på TKM terapi.

Dette er bare to eksempler. Nesten alt jeg gjør som lege for å behandle pasienter med kombinert vestlig og tradisjonell kinesisk medisin, er basert på vitenskapelig bevis.

Jeg velger det beste av de to forskjellige legemetodene.

Etter min erfaring virker det aller best.

Hva er tradisjonell kinesisk medisin (TKM)?

Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) er en historisk etablert medisin, der prinsippet gjelder at ikke bare sykdomsårsaker må fjernes, men pasienten som helhet må leges.

Sykdom er mangel av energi som må forbedres. Tenk på utmattelse, “motstand” (immunitet). Kurere gjøres ved å gjenopprette balansen mellom de forskjellige typer “kroppsenergi” (kjøling, oppvarming). Normal helse eksisterer på grunn av harmoni av energi, og bra strøm av energi i kroppen. Når den er forstyrret, får man sykdom. Tenk for eksempel på tette blodkar i hjerte som gir hjerteinfarkt. Eller nerver som er klemt.

Behandlinger av disse blokader utføres hovedsakelig med urteblandinger, men også ernæringsmessig, akupunktur, massasje og andre metoder for forbedring av blod, lymfe og energistrøm.

Hvor mange behandlinger trengs i gjennomsnitt?

Antall behandlinger du trenger er veldig avhengig av de helseplagene du har.
Generelt gjelder: jo kortere du har vært syk, desto raskere er effekten.
Det er lurt å anta minst 3 konsultasjoner for akutte helseplager. 
Kroniske helseplager tar gjennomsnittlig 8 konsultasjoner.

For hvilke plager er TKM egnet?

Tradisjonell kinesisk medisin er egnet for nesten alle helseplager og sykdommer, både akutte og kroniske.

Her finner du en oversikt over de forskjellige sykdommene/plagene.

Er tilstanden din ikke oppført, eller har du et annet spørsmål?

Kontakt oss gjerne!

Hvor mye koster en time?

En avtale online er billigere og mer effektiv enn en time ansikt til ansikt i praksis.

Varigheten av behandlingen avhenger sterkt av antall plager, alvorlighetsgraden og varigheten av helseplagene dine.

Jeg jobber effektivt, men jeg synes det er viktig å gi pasienten god tid.

Hvis du vil snakke lengre eller trenger mer tid, er det selvfølgelig mulig.

Du bestemmer!

En oversikt over prisene finner du på denne siden.

Hvordan kan jeg gjøre en avtale?

Du kan enkelt gjøre en avtale via vårt online registreringsskjemaet. Du kan deretter umiddelbart velge en dato og planlegge en avtale.

Anbefalinger

Flere anbefalinger:

Pasientanbefalinger

Hva kan jeg gjøre for deg?

Kontakt oss for å diskutere mulighetene eller avtale direkte via mitt online avtalesystem.

KontaktGjør en avtale